Форум Сухої Калигірки

Теми для публікацій та розмов


Церква та релігія
5 жовтня 2013 Валерій Бурій

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Тема: Церква та релігія
Суха Калигірка

с. Суха Калигірка, Катеринопільський р-н, Черкаська область.  


Церква св. Івана Богослова, кін. ХІХ - поч. XХ ст.


 


[Вісник інституту Укрзахідпроектреставрація, 1997, число 6, с.68. Проекти реставрації дерев'яних церков Черкаської області (за архівними матеріалами підготували О.Бойко і В.Слободян)]:

 
 
Існуюча дерев'яна церква збудована на переломі століть на місці попередньої, теж дерев'яної церкви, з 1734 р. Зведена з дубових брусів за типовим синодальним проектом, поширеним тоді на території Київської єпархії. Це п'ятизрубна будівля, хрещата в плані, орієнтована по осі схід-захід, з боковими ризницями при вівтарі. До західної стіни бабинця прилягає двоярусна дзвіниця з боковими раменами, завершена чотирисхилим наметом. Великий куб нави вінчає баня на світловому восьмерику, наріжники фланковані сліпими ліхтарями з маківками. Зовні стіни горизонтально шальовані дошками і декоровані дощаними накладними 'неоросійськими' елементами. Входи в церкву підкреслювали ґанки. При першому обстеженні пам'ятки 1981 р. (архітектори Б.Кіндзельський, Г.Крук) наву ще вінчав восьмерик з банею, але дзвіниця вже була позбавлена завершення. При обстеженні пам'ятки у 1990 р. виявлено, що баня і восьмерик та два ліхтарі з маківками вже впали. Загальні руйнування і втрати пам'ятки складали 60%.
На основі обстежень, архівних фотодокументів та свідчень мешканців, відтворено вірогідний архітектурний образ церкви на час її побудови (архітектор О.Моленда). У 1995 р. завершено відновлення пам'ятки згідно з проектом і передано церкву місцевій православній громаді. Будівельно-реставраційні роботи здійснила бригада майстрів з Закарпатської області.
Архівні справи: ЧС 2-6, ЧС 2-3, ЧС 2-2.

5 жовтня 2013


1


  Закрити  
  Закрити